På väg hem från jobbet sitter jag i bilen och rullar ut från Bullerbysamhället där jag arbetar och har arbetat till och från sedan 2006. Jag funderar på vad som egentligen gör den här platsen så annorlunda, om det som fångade min nyfikenhet och som verkade annorlunda när jag kom hit fortfarande är kvar eller om det är faktorer som idag har utvecklats bort. Sedan kör jag kurvan förbi förskolan och ökar hastigheten på väg bort mot motorvägspåfarten som skiljer Bullerbysamhället från resten av världen. På vägen ligger en kohage där alla korna har samlats i ena hörnet. På ena sidan stängslet står ett tiotal kor och kikar nyfiket. På andra sidan står en av mina elever, med cykeln slängd i diket och hjälmen uppknäppt men kvar på huvudet. Jag förstår att hon på vägen hem bestämt sig för att hälsa på kossorna. En knippe gräs kastas över staketet och kossorna börjar hoppa av lycka (trots att allt de har att tillgå i livet är gräs). Sekunderna innan jag når motorvägen blir jag påmind om min professionella kontext och vad som kanske gör den allra mest unik; Det är fortfarande en miljö där barn kan röra sig fritt, utforska fritt och följa sitt hjärtas impulser mer eller mindre utan allvarliga risk. Det är kontexten jag har att möta med min undervisning.

Kommentera