Det här är kanske inte ha ha-funny men ändå en trevlig liten observation. Jag är vikarie på Moderna Skolan (och har en egen klass om 23 åttaåringar. Läraren har varit sjuk i ett par dagar och därför är högläsnignsboken slut så jag får uppgiften att välja en ny. Jag väljer en bok om en drake som verkar någorlunda ny och spännande (boken, inte draken). Utan att läsa igenom den tar jag med den upp till klassrummet och när det är dags för högläsning sätter sig barnen på mattan och jag läser högt

Det visar sig att boken handlar om en liten mini-drake som vill vara stor men oavsett vad han gör förblir han liten. Barnen lyssnar allihopa intresserat och jag känner mig nöjd med mitt val av bok. Efter ett bra tag kommer jag till textraden ”Liten är fin” och ett sorl går genom klassrummet. Eller snarare ett sorts obeskrivligt läte, som ett flämtande fast mer tankfullt, från barnen som jag inte riktigt kan skildra rättvist i text. Ungefär som om barnen identifierar sig med draken och själva vill vara stora men i den lilla menigen får bekräftelse att de är fina trots att de själva är små i mångas ögon.
Jag hade i den milisekunden en uppenbarelse av snudd på religös art om hur vi kanske behandlar barnen helt fel. Kanske borde man prata mer om varför de har en sån tur att vara både stora och små samtidigt (egentligen är alla barn det mer eller mindre). I vilket fall har jag aldrig tidigare känt så starkt att jag älskar en hel klass simultant som den stunden, allting utan att de märker något.
Det känns som att jag gör en superstor sak av något som inte ett enda av de barnen kommer ihåg men så är det ofta i det här yrket har jag märkt.
2 kommentarer
  • Lärarstudentskan
    Posted on 2008-06-19 at 20:22

    Så himla fint. Att röra, beröra, är väl det finaste… =)

  • annemarie
    Posted on 2008-06-20 at 05:55

    FIn berättelse. Man tänker och ser och funderar och ständigt undrar— gör jag rätt? Hur är det att vara barn. Jag länkar till Dig. A-M

Kommentera